Vis in het mediterrane dieet
Goede voeding speelt, samen met een actieve levensstijl, een fundamentele rol bij het voorkomen van een aantal ziekten, die tegenwoordig heel gewoon zijn, de zogenaamde “welvaartsziekten” en kan worden geïllustreerd aan de hand van de voeding pyramide.
Voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, olijfolie, zuivelproducten en yoghurt vormen de basis van een gezond voedingspatroon en moeten dagelijks of zelfs twee keer per dag worden geconsumeerd.
Het voedsel in het centrale gedeelte van de pyramide (wit vlees, peulvruchten, verse kaas en vis) moet twee of meer keer per week worden gegeten. Ten slotte vinden we bovenaan de piramide rood vlees en snoepgoed dat eens per week geconsumeerd moet worden.
Vis speelt een fundamentele rol in het mediterrane dieet. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat het eten van vis, in juiste hoeveelheid geconsumeerd in een uitgebalanceerd dieet, kan helpen gezond te blijven.
In feite levert vis (zowel vers als geconserveerd) waardevolle voedingsstoffen op, zoals eiwitten, minerale zouten en omega-3-zuren.
Dit is de reden waarom de Nieuwe Piramide van het Duurzame Mediterrane Dieet, voorgesteld door IFMeD, aanbeveelt om minstens 2 porties vis per week te eten.